گفتگو با آقای محمد فاضل درباره فعالیتهای مربوط به دانشنامه ایرانیکا در مونترال
نشاط تهرانی
ضمن تشکر از این که وقت خود را در اختیار ما گذاشتید از شما خواهش میکنم کمی درباره دانشنامه ایرانیکا و آغاز فعالیت آن توضیح دهید.
میتوان گفت دانشنامه ایرانیکا شناسنامه و برگه هویت ایرانیان و سایر فارسیزبانان است که چند صد استاد ایرانشناس در حال کار روی آن هستند. دانشنامه ایران یا ایرانیکا فعالیت خود را از سالهای اولیه دهه 70 آغاز کرد. در آن زمان این دانشنامه از حمایت مالی حکومت وقت برخوردار بود اما این حمایت از اواخر دهه 70 متوقف شد چون دولت ایران نظر مساعدی نسبت به دانشنامه ایرانیکا نداشت به همین دلیل فعالیتهای دانشنامه هم موقتا متوقف شد. از سال 1978 با همت دکتر احسان یارشاطر از اساتید دانشگاه کلمبیا و با همیاری بخشهایی از سازمان ملل و نیز دانشگاه کلمبیا فعالیت دانشنامه ایرانیکا دوباره آغاز شد که تا به امروز سی سال است که ادامه دارد. دانشگاه کلمبیا دفتری را در اختیار بنیاد ایرانیکا قرارداده و هزینههای جاری این دفتر را بر عهده گرفتهاست و در حال حاضر تعدادی از اساتید ایرانی در این دفتر به عنوان ویراستار و انتخاب کننده مقالات ایرانیکا مشغول فعالیت هستند. رئیس این گروه ویراستاری دکتر احمد اشرف هستند ایرانیان سراسر دنیا از فعالیت ایرانیکا به شکلهای مختلف حمایت میکنند.
همکاری شما با ایرانیکا از کجا شروع شد؟
در سال 1994 بود که من با فعالیتهای ایرانیکا آشنا شدم و اولین ضیافت خیریه به نفع ایرانیکا را در همین سال در مونترال برگزار کردم. خوب البته میزان کمکهای مالی جمعآوری شده کمتر از حد انتظار من بود ولی معرفی دانشنامه ایرانیکا به ایرانیان مقیم مونترال و بعد ایرانیان کانادا با موفقیت انجام شد و خود آغاز راهی بود که به جمعآوری کمکهای مالی سالیانه به نفع ایرانیکا ختم شد. به طوری که سه سال پیش یکی از بزرگترین ضیافتهای خیریه به نفع ایرانیکا در تورنتو برگزار شد و مبلغ بسیار قابل توجهی یعنی یک میلیون و ششصد هزار دلار از طرف ایرانیان مقیم تورنتو به ایرانیکا اهدا شد.
این کمکها چگونه استفاده میشود؟
دانشنامه ایرانیکا برای این که بتواند فعالیتهای خود را ادامه دهد و پا برجا بماند از هشت سال پیش اقدام به ایجاد یک بنیاد غیرانتفاعی کرد و کمکهای مالی که جمعآوری میشود در اختیار این بنیاد قرار میگیرد و بعد از تکمیل دانشنامه صرف به روز کردن آن خواهد شد. آن طور که برآورد شدهاست این بنیاد برای ادامه فعالیتهای خود به طور مداوم بودجهای معادل پانزده میلیون دلار نیاز دارد که تا به حال حدود ده میلیون آن جمعآوری شدهاست. خیلی از ایرانیان خارج از کشور میراث یا ثروت خود را وقف این بنیاد کردهاند. خود استاد یارشاطر و همسرش نیز تمام ثروت خود را وقف ایرانیکا کردهاند. همچنین دکتر یارشاطر دو سال پیش در شهر لندن کتابهای خطی و آثار نقاشی خود را به حراج گذاشت و نزدیک به یک میلیون دلار به بنیاد کمک کرد.
شما به یک ضیافت خیریه در سال 94 اشاره کردید. در مونترال دیگر چه فعالیتهایی به نفع دانشنامه ایرانیکا انجام شدهاست؟
من در سال 95 از استاد یارشاطر دعوت کردم تا در برنامهای که برای معرفی دانشنامه ترتیب دادهبودیم شرکت کند. اما ترتیب دادن این برنامه به صورت سالیانه برای من به تنهایی مقدور نبود به همین دلیل تصمیم گرفتم گروهی به نام دوستداران ایرانیکا را به دور هم جمع کنم و جمعیتی را تحت این عنوان تشکیل دادم. پیشبینی من این بود که دست کم بتوانم صد نفر از ایرانیان علاقمند را در گروه گردهم آورم و فکر میکردم اگر هریک از این افراد تنها ماهی ده دلار به دانشنامه کمک کنند میتوان هرسال مبلغ نسبتا قابل توجهی را برای کمک به ایرانیکا تهیه کرد. برای این منظور یک حساب بانکی نیز گشایش یافت که به نام دکتر یارشاطر و منشی دفتر ایشان است و کمکهایی که در طول سال جمعآوری میشود به این حساب واریز میکنم و کپی رسیدی که دفتر بنیاد ایرانیکا برایم میفرستد را برای تمام کسانی که کمک کردهاند میفرستم.
برای گسترش این کمکها چه اقداماتی انجام دادهاید یا قصد دارید که انجام دهید؟
من خیلی علاقه دارم که همین فعالیتهایی که در مونترال انجام میشود بتوانم در تورنتو و ونکوور هم دنبال کنم. چون جمعیت ایرانیان در این دو شهر بزرگ کانادا خیلی بیشتر است و امیدوارم که بتوان فعالیت موثری برای ایرانیکا انجام داد که مستمر باشد و ادامه پیدا کند.
انجمن ادبی که در مونترال فعال است ارتباط خاصی با ایرانیکا دارد یا خیر؟
در واقع شروع فعالیت برای ایرانیکا با کمک انجمن ادبی صورت گرفت و اولین جلسه معرفی دانشنامه ایرانیکا توسط انجمن ادبی برگزار شد و در ماه می سال 94 از خانم دکتر حورا یاوری دعوت شد تا به مونترال بیایند و ایرانیکا را به ایرانیان مقیم مونترال معرفی کنند. سال بعد هم جلسهای برای سخنرانی دکتر یارشاطر در دانشگاه مکگیل ترتیب داده شد ولی بعد از آن همانطور که گفتم با همفکری و همیاری گروهی از دوستان جمعیت دوستداران ایرانیکا را تشکیل دادیم و فعالیت برای ایرانیکا مستقل از انجمن ادبی انجام شد.
آیا فکر میکنید از ظرفیتهای موجود برای کمک به ایرانیکا چه در مونترال و چه در قسمتهای دیگر دنیا استفاده کامل شدهاست؟ تا جایی که من میدانم خیلی از ایرانیان هستند که از وجود این دانشنامه خبر ندارند یا از نحوه فعالیت آن بیاطلاعاند. در مونترال چه کاری برای آشنایی بیشتر ایرانیها و جذب کمکهای آنها صورت گرفتهاست؟
ما سعی کردهایم به طور مرتب مقالههایی را در نشریات مونترال به چاپ برسانیم و در آنها ایرانیکا و فعالیتهای آن را به ایرانیها معرفی کنیم اما مطمئنا کارهایی که شده کافی نبوده و ظرفیت بیشتری برای جذب کمکهای مردم وجود دارد. هر سال در کشورهای مختلف و شهرهای مهم دنیا مثل لندن، لسآنجلس، سانفراسیسکو، پاریس، ژنو و حتی دبی ضیافتهای خیریه مفصلی برای کمک به ایرانیکا ترتیب داده میشود. در ماه می امسال هم قرار است به مناسبت سیامین سال فعالیت دانشنامه ایرانیکا در سرتاسر دنیا برنامههایی برگزار شود و ایرانیکا به جامعه ایرانی خارج از کشور بیش از پیش شناسانده شود. در مونترال هم قرار است روز یکشنبه چهارم می برنامهای خواهیم داشت و امیدوارم این برنامه کمک کند تا کسانی که تا به حال با ایرانیکا آشنایی نداشتهاند به جمع علاقمندان و یاریکنندگان آن بپیوندند.
آیا خبرنامه یا نشریهای در رابطه با ایرانیکا منتشر میشود که در آن اطلاعاتی راجع به آخرین فعالیتهای انجام شده به مردم بدهد؟
در سالهای گذشته خبرنامهای منتشر میشد که آخرین تغییرات انجام شده و همینطور برنامههای مربوط به دانشنامه ایرانیکا در آن منعکس میشد. این خبرنامه در حال حاضر دیگر منتشر نمیشود اما خبرهای مربوط به ایرانیکا در تارنمای ایرنیکا تحت عنوان www.iranica.com منتشر میشود که سایت رسمی دانشنامه به شمار میرود و اطلاعات مهم و باارزشی در آن آمدهاست.
اگر نکتهای باقیمانده خواهش میکنم بفرمایید.
کارهایی که تا به حال در رابطه با ایرانیکا انجام شده بیشتر با تکیه بر روابط شخصی و خصوصی خود من بوده و با توجه به گسستگی جامعه ایرانی هنوز میسر نبودهاست که فعالیتها را عمومیتر کنیم. به همین دلیل نتیجه این فعالیتها هم محدود بودهاست. انتظار دارم و امیدوارم که در آینده همکاری دوستان و هموطنان ایرانی برای پیشبرد دانشنامه ایرانیکا بیشتر شود و با همکاری علاقمندان و دوستداران فرهنگ ایران زمین بتوانیم گامهای موثرتری برداریم. هموطنان ما باید بدانند که کمکهایشان هرچقدر کوچک هم که باشد تاثیر زیادی دارد. اگر هر ایرانی تنها ماهی ده دلار به این حرکت فرهنگی با ارزش اختصاص دهد رقم بزرگی به دست میآید که میتوان با کمک آن دانشنامه ایرانیکا را با سرعت خیلی بیشتری تکمیل کرده و به انجام رساند.
از شما متشکرم که در این مصاحبه شرکت کردید.
من هم از شما تشکر میکنم و امیدوارم که طرح این پرونده در نشریه اعتبار کمکی برای شناساندن هر چه بهتر این اثر عظیم به جامعه ایرانی و جلب حمایت از آن باشد.
My Land My Iran. My one and only true love my country, vatanam IRANAM!- From: sogoli1718
No comments:
Post a Comment